پشه آئدس چیست؟
به گزارش تبریزگویا، تب دِنگی (Dengue fever) نام یک بیماری ویروسی است. به آن تب دنگ، تب دانگ و تب استخوانشکن هم گفتهاند. این بیماری از طریق نیش پشه آئدس به انسان منتقل میشود و انتقال این بیماری از طریق انسان به انسان امکان پذیر نیست و بروز بیماری بر اثر گزش پشه اتفاق می افتد.پشه آئدس به «ببر آسیایی» مشهور شده است در مناطق استوایی جهان بهویژه آسیای جنوب شرقی از جمله مالزی وجود دارد.
چند وقتی است که نام پشه آئدس یا همان ببر آسیا را از رسانه ها می شنویم و هراس برخی از شهروندان را از این موجود ریز اما کشنده فراگرفته است.
موجودی که در برخی از استانهای شمالی و هرمزگان مشاهده شده و نگرانی ها را از ابتلا به تب دنگی دوچندان کرده است.اما این پشه چیست که این روزها ذهن بسیاری از شهروندان را درگیر خود کرده و به سرتیتر بسیاری از رسانه های داخلی تبدیل شده است، آیا پیدایش این پشه، جدید و مربوط به چند ماه گذشته است و یا از قبل وجود داشته است.
پشه کشف شده آئدس مربوط به دیروز و امروز نیست بلکه به باور کارشناسان از سال های بسیار دور در مناطق استوایی جهان به ویژه آسیای جنوب شرقی دیده شده است.
در کشور ما نیز برای اولینبار نیست که این پشه مشاهده شده، اما این دفعه شاید به دلیل همزمانی حضورش با کرونا، بازتاب بیشتری در افکار عمومی داشته است.
این پشه چهار بیماری تب دانگ، تب زرد، چیکونگونیا و زیکا را ایجاد میکند که در حال حاضر هیچ کدام از این بیماریها واکسن و درمان قطعی ندارند و از انسان به انسان منتقل نمیشود.
تغییرات اقلیم و گرمتر شدن هوا در تخمگذاری و توسعه پشه آئدس و بیماریهای منتقله از آن در دنیا موثر بوده است. در ۵۰ سال گذشته ۱۰ کشور دنیا به آئدس آلوده شدند ولی هم اکنون تعداد این کشورها به ۱۲۰ کشور رسیده است و در برخی مناطق کشور نیز مشاهده شده است.
پشه آئدس که بسیار خطرناک است در بشقابهای زیر گلدان و گیاه بامبو و نقاطی که آب کولر جمع میشود، زندگی میکند.
همچنین این پشه دوستدار لاستیک های کهنه است و حتی برخی بر این باورند که محل زندگی این پشه در گذشته کشورهای آفریقایی بوده و تجارت بینالمللی لاستیکهای مستعمل آن را به دیگر کشورهای جهان منتقل کرده است.این پشه سازگار با اغلب اقلیمهاست و میتواند ویروس را به نسل بعد از خود با تخمگذاری منتقل کند.
پشه آئدس موجب بیماری عفونتی تب دنگی در انسان میشود.تب دنگی به عنوان تب استخوان شکن نیز شناخته میشود زیرا که به دلیل درد شدید حاصل از آن، بیمار تصور میکند استخوانهایش در حال شکستن است.تب، سردرد، حساسیتهای پوستی مشابه سرخک و درد در ماهیچهها و مفاصل از علائم تب دنگی است و همچنین تب دنگی در تعداد کمی از بیماران امکان دارد به یکی از دو گونه خطرناک و کشنده تبدیل شود.
آموزش مردمی و آگاهی بخشی عمومی و فرهنگ سازی از طریق رسانه ها مهمترین راههای پیشگیری از بیماریهای منتقله از پشه آئدس است. راهکارهای پیشگیرانهای مثل بهسازی محیط، استفاده از پشهبند در مکان های نامطمئن، استفاده از لباسهای آستین بلند هنگام مسافرت به استان های آلوده، نصب توری پنجره به منظور مبارزه با این بیماری پیشنهاد می شود.