پیشخوان » تیتر روز متنی » تیتر یک
کد خبر : 8948
یکشنبه - 28 آبان 1402 - 11:40

توصیه‌های تغذیه‌ای که باید در هوای آلوده رعایت کنیم

به گزارش تبریزگویا، با آغاز فصل سرما، آلودگی هوا در کنار آن تشدید می‌شود. موضوعی که می‌تواند به صورت مستقیم بر سلامتی جسمی انسان تاثیر بگذارد. اما برای رهایی و یا کاهش اثرات این آلودگی چه اقداماتی می‌توانیم انجام دهیم؟ دکتر احمد اسماعیل زاده مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پاسخ این پرسش را این گونه می‌دهد: برای حفظ سلامتی در شرایط آلودگی هوا مواد غذایی ضد التهاب بخورید.

اسماعیل زاده یادآور می‌شود: آلودگی هوا یکی از معضلاتی است که در فصل سرما با آن مواجهه هستیم که تنها راهکار  برای مقابله با عوارض آن بر روی سلامتی بدن کاهش التهاب و  افزایش دفع مواد سمی استنشاق شده در بدن است که با مصرف غذاهای ضد التهاب و مصرف شیر و لبنیات می توانید  سلامتی خود را حفظ کنید.

وی در خصوص نقش مهم تغذیه برای حفاظت بدن در برابر مضرات آلودگی هوا اظهار داشت: هر ساله با شروع فصل سرما با معضل آلودگی هوا به دلیل وارونگی هوا مواجهه هستیم. در حین تنفس  ذرات معلق سمی هوا  وارد بدن شده و به  سطح ریه ها می چسبند  و بدینوسیله التهاب را در بدن تحریک کرده و باعث کاهش آنتی اکسیدان های بدن به خصوص آنتی اکسیدان های مایع پوششی ریه  می شوند که به دنبال آن سلول های مختلف تخریب  شده و خطر ابتلا به سرطان به خصوص سرطان ریه  افزایش پیدا می کند.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: لذا دریافت غذا ها و مواد مغذی که التهاب  را کاهش می دهند در کنار  دریافت مقادیر بالای آنتی اکسیدان های غذایی می توانند به کاهش اثرات مخرب ناشی از استنشاق ریز گردها کمک کنند.

اسماعیل زاده با اشاره به این که برای حفظ سلامت ریه هایتان حتما منابع غذایی امگا ۳ مصرف کنید، اظهار کرد: ماهی های چرب مثل مای تن ماهی ساردین، گیاه خرفه مکمل های امگا ۳ برای کاهش التهاب در این شرایط بسیار کمک کننده هستند و در صورت مصرف مکمل امگا ۳ روزی یک مکمل مصرف کنید.

وی یادآور شد: میوه و سبزیجات زرد و نارنجی زیاد استفاده کنید. مصرف بالای هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی ، طالبی، موز، انبه  اکیدا توصیه می شود. میوه ها و سبزی های دارای بتاکاروتن بالا که در بدن تبدیل به ویتامین A می شود به بدن کمک می کند تا اثرات مضر ناشی از استنشاق ذرات سمی هوا کاهش یابد.

اسماعیل زاده تاکید کرد: میوه و سبزیجات غنی از ویتامین C مثل پرتقال، لیمو ترش، نارنج، نارنگی، توت فرنگی، سیب، خربزه، طالبی، انار و سبزیجات سبز تیره همچون  اسفناج و سبزی خوردن، انواع  فلفل از جمله  فلفل دلمه ای، شلغم ، لبو و پیاز و انواع کلم به خصوص کلم بروکلی و بنفش را در روزهای آلودگی  هوا مصرف کنید.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: مصرف جوانه ها و آجیل ها را در روزهای آلودگی هوا در اولویت قرار دهید. انواع جوانه ها، مغزهای آجیلی و  تخم آفتابگردان  حاوی ویتامین E  بالایی هستند که می تواند به کاهش التهاب در بدن و مقابله با اثرات مضر آلودگی هوا بر سلامت کمک کند.

وی  با بیان اینکه  پیاز  و سیر را در برنامه غذایی روزانه خود قرار دهید، بیان کرد: این غذاها حاوی ماده ای هستند که به تقویت ریه ها و کاهش خلط در ریه کمک می کنند.

اسماعیل زاده ادامه داد: حواستان به مصرف  مکمل ویتامین دی باشد. ویتامین D  به عنوان تقویت کننده سیستم ایمنی نقش مهمی در  مقابله با اثرات آلودگی هوا دارد. بنابراین از وضعیت ویتامین D بدن خود با یک آزمایش ساده خون آگاه شوید و در صورت کمبود حتما با مشورت با کارشناسان یا متخصصان تغذیه از مکمل  ویتامین D استفاده کنید.

اسماعیل زاده خاطرنشان کرد: کلسیم موجود در شیر منجر به کاهش  جذب سرب و همه فلزات سنگین موجود در هوای آلوده می شود. توصیه می شود در شرایط آلودگی هوا از شیر کم چرب استفاده شود، زیرا دریافت اسیدهای چرب اشباع موجود در فرآورده‌های لبنی پرچرب می‌تواند در کاهش کارایی سیستم ایمنی دخالت کرده و موجب گسترش بیماری‌های ریوی در هوای آلوده شود. بنابراین توصیه می شود روزانه حداقل دو لیوان شیر یا ماست مصرف شود.

وی مراقب از وزن بدن را با اهمیت دانست و گفت: چاقی و اضافه وزن باعث ایجاد التهاب و فشار بر ارگان های بدن به خصوص قلب و ریه می شود و می تواند سیستم ایمنی بدن را در مقابله با عوامل ایجاد کننده بیماری از جمله آلودگی هوا با ریزگردها ضعیف کند. بنابراین اگر دچار چاقی و اضافه وزن هستید یا کودک شما  درگیر این مشکل است  برای رهایی از این مشکل و آسیب کمتر در برابر ریزگردهای موجود در هوا  به  نزدیکترین کارشناسان و متخصصین تغذیه  در محل زندگی خود مراجعه کنید.