برگزیده » پیشخوان
کد خبر : 6704
یکشنبه - 15 مرداد 1402 - 18:24

حضرت فاطمه (س) الگوی زنان ایرانی در حفظ حجاب و عفاف

به گزارش تبریزگویا-طاهر خیری؛ حجاب یک اصل زیربنایی در سبک زندگی اسلامی است؛ رعایت این آموزه می‌تواند اساس زندگی و سلامت فردی، خانوادگی و اجتماعی را حفظ کند. حجاب یک واجب شرعی و امری اعتقادی و اخلاقی است. هر فرد مسلمان باید به حجاب ایمان داشته باشد یعنی باور قلبی و دلی در هر زن و مرد مسلمانی ذاتی باشد. ما مسلمانیم و در جامعه اسلامی زندگی می‌کنیم. احکام اسلامی، ارزشها و هنجارهای آن مانند حجاب و عفاف باید در جامعه جاری شود. مفتخر به مکتبی هستیم که الگوی آن حضرت فاطمه زهرا (ص) است و مهمترین خصیصه و سیره آن حضرت حجاب است. خداوند در قرآن کریم مسلمانان را به رعایت حجاب امر می‌کند.

خدای متعال در آیه ۵۹ سوره احزاب در مورد حجاب می‌فرماید: ای پیامبر، به همسران و دخترانت و زنان مؤمنان بگو که چادرهایشان را بر خود فروافکنند (خود را کاملاً بپوشانند)، این نزدیک تر است به آن که [به عفت و ایمان] شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند.

همچنین در آیه ۳۱ سوره نور می‌فرماید: بگو به زنان مؤمن تا چشم‌ها را از نگاه ناروا بپوشانند و فروج و اندام شأن را محفوظ دارند و زینت و آرایش خود را جز آنچه قهرا ظاهر می‌شود آشکار نسازند.

در همین ارتباط رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند: بعضی می‌گویند حجاب مانع از رشد و ترقی زن است. نه بعکس؛ حجاب مانع از آن خودنمایی‌های بی موردی است که مانع حرکت زن می‌شود. ما امروز هزاران بانوی بزرگ و برجسته در صحنه‌های گوناگون علی و عملی و اجتماعی و سیاسی و فنی داریم که همه با حجاب کامل در حال زندگی هستند.

زن موجودی لطیف و حساس است و حجاب او را از آسیب‌ها حفظ می‌کند

سولماز کاظمی فر، جامعه شناس و مدرس دانشگاه جامع علمی کاربردی تبریز نیز در گفتگو با خبرنگاران  با تاکید به اینکه حجاب برای زنان مصونیت است نه محدودیت، می‌گوید: هر جامعه‌ای دارای ارزشها و هنجارهایی است و حجاب هم جز همین ارزش‌ها محسوب می‌شود. خداوند در سوره‌های نور و احزاب به زنان سفارش کرده که خود را از نگاه نامحرم حفظ کنند و البته به مردان هم توصیه شده که در نگاه شأن سعی کنند عفت و حیا را رعایت کنند.

وی با بیان اینکه زن موجودی لطیف و حساس است و حجاب او را از آسیب‌ها حفظ می‌کند، خاطرنشان می‌کند: البته حجاب به معنی این نیست که زن وارد اجتماع نشود. هستند خانم‌هایی که با داشتن حجاب در زندگی و کارشان موفق شده اند و حتی در عرصه‌های بین المللی درخشیده اند و صاحب مقام شده اند.

وی با اشاره به اینکه بر خلاف گذشته که جنگ میدانی بود جنگ امروز جنگ نرم و تهاجم فرهنگی است، یادآور می‌شود: تغییرات در گذشته کم بود و هر نسلی می‌توانست خود را با آن وقف دهد اما اکنون این تغییرات به حدی گسترده و شتابان است که باعث شکاف بین نسل قدیم و جدید شده است و برای همین است که فرزندان حرف‌ها و نصیحت‌های والدین را درک و گوش نمی‌کنند.

فرهنگ سازی حجاب در درجه اول به خانواده بر می‌گردد

جامعه شناس تبریزی با تاکید به اینکه فرهنگ سازی حجاب در درجه اول به خانواده بر می‌گردد، می‌گوید: اگر مادر حجابش را رعایت کند فرزندش نیز از او تقلید می‌کند. متأسفانه در برخی خانواده‌ها الگوی غلط در مورد حجاب و پوشش رایج شده و الگوی مادران و دختران سلبیریتی های سینما شده اند و الگوهای دینی مانند حضرت فاطمه زهرا (ص) و حضرت زینب (ص) فراموش شده است.

کاظمی فر دلایل نتیجه بخش نبودن کارهای فرهنگی در مورد حجاب را موازی کاری نهادهای فرهنگی، بها ندادن به تعلیم و تربیت فرزندان در مدارس و اجرایی نشدن مصوبات و قوانین حجاب می‌داند و تصریح می‌کند: کارهای فرهنگی در جامعه ما در حد شعار و نوشته مانده و اجرایی نشده است و حتی سازمان‌هایی که در عرصه حجاب فعالیت دارند نتوانسته اند این وظیفه را به نحو احسن انجام دهند.

مدرس دانشگاه با تاکید به اینکه من در مورد فرهنگ سازی حجاب نقش مدرسه را پررنگ‌تر از خانواده می دانم، می‌افزاید: متأسفانه در مواقعی مدارس به حال خود رها شد و به تعلیم و تربیت دانش آموزان اهمیت داده نشد و اکنون نیز نظارت بر امور فرهنگی در مدارس ما ضعیف است.

وی با اعلام اینکه در موضوع حجاب چه در گذشته و چه در حال با افراط و تفریط مواجه بوده ایم، می‌گوید: در موضوع حجاب به نظر می‌رسد نه به آن حد باید جامعه را رها کرد و نه به آن حد سخت گیری کنیم هر دو حالت آسیب زا است. در مورد فرهنگ سازی حجاب نمی‌شود نسخه واحد به همه نوشت و آن را به کل جامعه تعمیم داد.

در معرفی الگوی مناسب حجاب و پوشش مناسب به نسل نو کم کاری صورت گرفته است

این جامعه شناس با بیان اینکه در معرفی الگوی مناسب حجاب و پوشش مناسب به نسل نو کم کاری صورت گرفته است، می‌افزاید: اگر می‌خواهیم حجاب در جامعه رعایت شود باید الگوی پوشش مناسب داشته باشیم تا به زنان ارائه بدهیم. رسانه ملی در مورد حجاب مقطعی کار می‌کند و تداوم ندارد. حتی مشاهده می‌شود در برخی سریال‌ها و برنامه‌ها جایگاه افراد چادری با دادن نقش‌های منفی و فرد فقیر تنزل می‌یابد.

واقعیت این است که اختیار داشتن یا نداشتن حجاب مربوط به نظام‌های سکولار است و امر حجاب در نظامی اسلامی نه اختیاری که اجباری است چون خداوند حجاب را واجب کرده و این واجب به صلاح هر مسلمانی است.

دشمن با به راه انداختن جنگ شناختی و ترکیبی، باورها و اعتقادات افراد را هدف قرار داده و پشت پرده آن حجاب و کانون خانواده است. در این زمینه رهبر انقلاب می‌فرمایند: حجاب مایه تشخص و آزادی زن است. برخلاف تبلیغات ابلهانه و ظاهربینانه ی مادیگرایان مایه‌ی اسارت زن نیست. زن با برداشتن حجاب‌های خود با عریان کردن آن چیزی که خدای متعال و طبیعت پنهان بودن آن را از او خواسته خودش را کوچک می‌کند. خودش را سبک می‌کند. خودش را کم ارزش می‌کند. حجاب وقار است. متانت است. ارزشگزاری زن است. سنگین شدن کفه آبرو و احترام اوست. این را باید قدر دانست و از اسلام به خاطر مساله حجاب تشکر کرد. این جزو نعمت‌های الهی است.

به نظر می‌رسد برای ترویج و نهادینه کردن حجاب در جامعه نیازمند کار فرهنگی هستیم و باید با نگاه کارشناسانه به این موضوع داشته باشیم. بی حجابی موجود در جامعه نیازمند ریشه یابی است. بگیر و ببند و جریمه نقدی متخلفان به تنهایی کافی نیست بلکه نتیجه عکس می‌دهد. بصیرت افزایی، اقناع سازی عفاف و حجاب، تعمیم نظام تعلیم وتربیت در مدارس و ارتقای سطح آگاهی و سواد رسانه‌ای والدین از جمله مهمترین راهکارهای نهادینه کردن و فرهنگ سازی حجاب می‌باشند.