کانون دانشآموختگان دانشگاههای تبریز پیرامون تحلیل وضعیت عمومی کشور بیانیه ای صادر کرد.
به گزارش تبریزگویا، متن بیانیه به شرح زیر است؛
به نام خدا
مردم شریف و آگاه ایران،
در ماههای اخیر، شرایط داخلی و خارجی کشور به نحوی پیش رفته است که متأسفانه مردم عزیزمان با مشکلات متعددی روبهرو شدهاند. انتخابات تیرماه ۱۴۰۳، پس از حادثه تلخ و ناگوار سقوط بالگرد رئیسجمهور شهید، در فضایی از رخوت و ناامیدی برگزار شد. اما این انتخابات با حضور آگاهانه مردم عزیز، فضای جامعه را به سمت امید و حل مسائل اساسی مردم و کشور سوق داد و دلسوزان این مرز و بوم را امیدوار و خرسند کرد. حزب کانون دانشآموختگان دانشگاههای تبریز نیز بهعنوان حزبی که دکتر مسعود پزشکیان را عضوی از مجموعه خود میداند، پس از حمایت قاطع از جناب دکتر پزشکیان، در کنار سایر احزاب و جریانات همفکر تمام توان خود را برای کمک و همراهی به ستاد انتخاباتی ایشان به کار گرفت.
رأی اکثریت مشارکتکنندگان، بیانگر درخواست نوع نگرش اصلاحجویانه و وعدههایی است که با ایجاد تمایزی روشن با راه و رسم کشورداری در سالهای گذشته، مردم را به انتخاب شخصیتی صادق، دردآشنا و مصمم به تغییر مسیر نادرست حکمرانی سوق داد. با این حال، نیمی از شهروندان واجد حق رأی همچنان از شرکت در انتخابات خودداری کردند. بسیاری از این عزیزان، از روی ناامیدی از هرگونه تحول مؤثر اصلاحی یا به قصد بیان اعتراض به شرایط حاکم بر کشور، چنین کنشی را برگزیدهاند.
هرچند دکتر پزشکیان در کارزار انتخاباتی وعدههای آنچنانی ندادند، اما بالاتر از آن، “امید” را بازآفریدند. از اینرو، انتظار میرود رئیسجمهور، ضمن پایبندی به سمت و سوی درخواستشده اکثریت رأیدهندگان و تعهد به وعدههای انتخاباتی، عنایت جدی به صدای پنجاه درصد خاموش جامعه داشته باشد و رفع ناامیدیها و دلسردیهای ایشان را در اولویتهای نخست خویش قرار دهد.
البته دولت چهاردهم تاکنون اقدامات مثبتی را آغاز کرده است:
• بازگشت اساتید و دانشجویان اخراجی
• شروع رفع فیلترینگ و عدم اجرای قانون موسوم به طرح نور
• جلوگیری از اقدامات تنش زای تندروها برای کشیدن کشور به ورطه جنگ
• تک نرخی کردن ارز و تلاش برای رانت زدایی از دلار
• اقدامات گسترده جهت شروع مجدد مذاکرات رفع تحریم
• تلاش برای رفع ناعدالتی های قومی، دینی و جنسیتی از طریق حضور بانوان، اقلیت ها و اقوام در کابینه و …
علیرغم این تلاش ها، چالشها و بحرانهای متعدد در عرصههای داخلی و بینالمللی، دولت چهاردهم را ملزم به اتخاذ تصمیمات مهمی کرده است که باید با در نظر گرفتن اصول عزت، مصلحت و حکمت انجام پذیرد. کشور ما با مسائلی نظیر تورم فزاینده، رکود اقتصادی، ناکارآمدی نظام اداری، تحریمهای بینالمللی، ناترازی در حوزه انرژی، بحرانهای محیطزیستی، درگیریهای منطقهای و فشارهای خارجی مواجه است که نیازمند توجه ویژه و راهکارهای اصولی هستند.
در چنین شرایطی، برخی افراد با سوءاستفاده از کلیدواژه «وفاق»، سعی در پیشبرد و حفظ منافع شخصی و گروهی خود دارند. «وفاق» به معنای تشکیل دولت ائتلافی نیست، و مسببان وضع موجود نباید «وفاق» را چتری برای حضور بیوقفه در حاکمیت بپندارند. اساس وفاق باید «وفاق برای منافع ملی» باشد. متاسفانه، ضعف و بیتفاوتی برخی از وزرا که با خاستگاه دولت فاصله معناداری دارند، باعث شده است که شخص رئیسجمهور در بسیاری از موارد رأساً ورود کرده، و این تلقی را به اذهان متبادر کند که گویی برخی از اعضای کابینه منتظر شکست برنامههای دولت و زمینگیر کردن آن هستند.
به نظر می رسد برای برونرفت از این مشکلات ساختاری، برنامه های زیر مد نظر قرار گیرد.
- اصلاحات اقتصادی و مهار تورم:
ضروری است دولت با اتخاذ سیاستهای پولی و مالی مناسب، به کنترل نرخ تورم بپردازد. حمایت از تولید داخلی، تقویت زیرساختها، ایجاد بستر مناسب برای سرمایهگذاری بخش خصوصی و تسهیل شرایط کسبوکار میتواند به خروج از رکود کمک کند. اصلاح نظام بانکی و مالیاتی نیز به شفافیت و کارآمدی بیشتر اقتصاد منجر خواهد شد. - بهبود نظام اداری و مبارزه با فساد:
بازنگری در ساختارهای اداری و کاهش بوروکراسیهای غیرضروری از اولویتهاست. استقرار دولت الکترونیک، استفاده از فناوری اطلاعات و تقویت نهادهای نظارتی و قضایی در مبارزه با فساد ضروری است.
انتخاب مدیران کاردان، ضد فساد، باانگیزه، جوان و باورمند به ارزشهای اصلاحطلبانه میتواند کارآمدی دولت را افزایش دهد. - تلاش برای رفع تحریمهای بینالمللی و تعامل سازنده با جهان:
دیپلماسی فعال و هوشمندانه، مذاکره بر پایه احترام متقابل و حفظ منافع ملی با قدرتهای جهانی، بازگشت به توافقات بینالمللی و عمل به تعهدات میتواند اعتماد جهانی را به ایران بازگرداند و منجر به کاهش تنش ها و رفع تحریم ها شود. ایران باید با اتخاذ سیاست خارجی مبتنی بر صلح، همکاری و تعامل سازنده، در کاهش تنشهای منطقهای نقش ایفا کند.
گفتوگو با کشورهای همسایه و مشارکت در حل و فصل بحرانهای منطقهای، علاوه بر افزایش امنیت، به بهبود روابط سیاسی و اقتصادی میانجامد. - توازن در حوزه انرژی، حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار:
توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر مانند خورشیدی و بادی، سرمایهگذاری جهت نوسازی و افزایش بهرهوری زیرساخت های موجود و همچنین آگاهسازی عمومی برای کاهش مصرف غیرضروری میتواند به تعادل در بخش انرژی کمک کند. بحرانهای محیطزیستی نظیر آلودگی هوا، کمبود آب و تخریب منابع طبیعی نیازمند اقدام فوری هستند. تدوین و اجرای برنامههای ملی برای حفاظت از محیط زیست، آموزش عمومی و تصویب قوانین سختگیرانه برای کاهش آلودگی ها زمینه ساز بهبود وضعیت موجود است.
راهکارهای پیشنهادی برای تحقق اهداف فوق:
• تقویت همبستگی ملی: دعوت از همه اقشار جامعه برای مشارکت فعال در اداره کشور و استفاده از ظرفیتهای مردمی.
• توسعه عدالت قومیتی و جنسیتی: ایجاد فرصت برابر برای مشارکت اقوام، بانوان و اقلیت ها در کابینه و مناصب مدیریتی
• حمایت از حقوق شهروندی: تضمین آزادیهای مدنی و سیاسی، تقویت جامعه مدنی و ارتقاء حقوق بشر.
• تقویت بخش خصوصی: ایجاد فضای رقابتی سالم، حمایت از کارآفرینان و تسهیل شرایط کسبوکار برای رشد اقتصادی.
• ارتقاء شفافیت و پاسخگویی: تقویت نظام نظارتی، شفافیت در عملکرد نهادهای دولتی و پاسخگویی به مطالبات مردمی.
در پایان، تأکید میکنیم که عبور از مشکلات کنونی نیازمند عزم ملی، همت جمعی و تلاش مستمر است. حزب کانون دانشآموختگان دانشگاههای تبریز، آمادگی کامل خود را برای همکاری با دولت و سایر نهادهای کشور اعلام میدارد و امیدوار است که با احترام به خواست اکثریت مردم و جلب همدلی و همراهی همه اقشار جامعه، افقهای بهروزی و نیکبختی ایرانیان دوباره سر برآورد.
حزب کانون دانش آموختگان دانشگاه های تبریز
دی ماه ۱۴۰۳
نظرات