- دوشنبه 1 آبان 1402 - 18:22
- کد خبر : 8259
- پیشخوان
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی از افزایش عملکرد ۱۷۰ کیلوگرم در واحد سطح گندم کاران استان در طرح جهش تولید خبر داد.
به گزارش تبریزگویا، اکبر فتحی امروز، دوشنبه یکم آبان ماه در حاشیه راه اندازی پنجمین کاروان ترویج بهرهوری ویژه الگوی کشت ملی محصولات زراعی کشت پائیزه (۱۴۰۲_۱۴۰۳) در استان، در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: در آغازین روزهای فصل کشت پاییزه قرار گرفتهایم. استان ما یک منطقه سردسیر است و از یک ماه گذشته، کشت پاییزه در نقاط سردسیر استان و ارتفاعات شروع شده و قسمت عمده این کشت نیز معمولا از آبان ماه آغاز میشود.
به گزارش ایسنا، وی با تاکید بر اینکه باید کلیه ارکان مربوط به حوزه کشاورزی، مقدمات اجرای این کشت از جمله نهادههای بذر، کود و سم را فراهم کنند، افزود: وظیفه اصلی ما و رسالت ذاتی وزارتخانه جهادکشاورزی نیز بحث ترویج و آموزش کشاورزی بوده و کلیه ارکان سازمانی باید در این راستا فعالیت کنند و هر فعالیتی در این بخش به عنوان گام نخست باید پیوست ترویجی داشته باشد.
وی با اشاره به راه اندازی پنجمین کاروان ترویج بهرهوری ویژه الگوی کشت ملی محصولات زراعی کشت پائیزه (۱۴۰۲_۱۴۰۳) در استان، ادامه داد: کاروان آموزش و ترویجی الگوی کشت ملی که امروز راه اندازی میشود، یک کاروان ترکیبی از محققان، کارشناسان پهنه، خبرگان کشاورزی و کشاورزان پیشرو است که باید در قالب آن، علم خود را به سایر کشاورزان یاد بدهند.
فتحی با بیان اینکه این کاروان به مراکز روستایی در ۲۱ شهرستان استان اعزام میشود، گفت: کارشناسان دولتی و خصوصی و محققان مراکز تحقیقاتی و شرکتهای دانش بنیان در این کاروان حضور دارند تا بتوانند دانش نوین خود را در اختیار کشاورزان و زارعان قرار دهند و بهره برداران نیز با تلفیق علم روز با دانش بومی، عملکرد واحد تولیدی خود را افزایش دهند.
وی با بیان اینکه اقدامات ترویجی کشاورزی قبلا نیز انجام میگرفت ولی در قالب کاروان تجمیع و منسجم شده است، افزود: حدود یک سال است که الگوی کشت در کشورمان تدوین شده است. طبیعت، اجبار وجود این الگوی کشت را به ما تحمیل کرده است و با توجه به محدودیت منابع، کشاورزان عزیز با راهنمایی کارشناسان امر به طرف اصلاح الگوی کشت خود رفتهاند تا محصولاتی با نیاز آبی کمتر را جایگزین محسولات پر آب بر کنند. شاهد این ادعا نیز کاهش کشت پیاز، سیب زمینی و هندوانه به عنوان محصولات پر آب بر و جایگزینی کلزا، گندم و جو به جای آنها است.
وی با بیان اینکه در الگوی کشت ملی تدوین شده، شرایط محیطی و اقتصادی محصولات در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: یکی از کارهای دیگری که کاروان ترویج به دنبال آن است، تعریف ساختار کشاورزی قراردادی برای کشاورزان است. کشاورزی قراردادی، واژه و ادبیات جدیدی است که وارد بخش کشاورزی شده و نباید انتظار داشته باشیم که تمامی کشاورزان استان که تعداد قابل توجهی نیز خرده پا هستند، در قالب قرارداری وارد شوند و این موضوع نیازمند زمان است. قطعا ما نیز نواقصی در این خصوص داشتیم و به تعهدات خود عمل نکردیم ولی با این حال کار با سرعت مطلوبی در حال پیگیری است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی با اشاره به اجرای طرح جهش تولید در دیمزارهای استان، گفت: آذربایجان شرقی در سال گذشته رتبه اول کشوری را در اجرای این طرح کسب کرد. ستاد اجرایی فرمان امام(ره) پشتیبان ما در اجرای این طرح بوده و با توجه به اهمیت جهش تولید در دیمزارها، هرچقدر که بتوانیم در این حوزه سرمایه گذاری کنیم، هنوز جای کار دارد. امروز اگر ۶۰۰ هزار تن گندم در استان ما تولید میشود، حدود ۴۰۰ هزار تن آن دیمزارها است که حاصل اجرای این طرح مهم جهش تولید است.
وی خاطرنشان کرد: امسال مزارع کشاورزانی که در این طرح جهش تولید حضور دارند، افزایش عملکردی به اندازه ۱۷۰ کیلوگرم در هر هکتار داشتند که برنامه داریم که در قالب این کاروان، حداقل ۲۰۰ الی ۲۵۰ کیلوگرم افزایش عملکرد را در مزارع تولید گندم استان برای سال بعدی شاهد باشیم. یکی از مزیتهای مهم این طرح این است که مزارع دیگر نیازی به آبیاری نداشته و تماما از طریق نزولات جوی آبیاری میشوند.
وی همچنین از ارائه آموزش فنی بیمه برای کشاورزان در قالب این کاروان خبر داد و گفت: هرچقدر در راستای ترویج بیمه محصولات فعالیت کنیم، کم است. انواع مخاطرات در کمین فعالیتهای کشاورزی بوده و میتوان ریسک این فعالیتها را با بیمه کاهش داد. کشاورزانی که همیشه بیمه دارند، وضعیت پایدارتری نسبت به باقی کشاورزان دارند.
فتحی با اشاره به مشکلات پرداخت غرامت بیمه کشاورزان نیز خاطرنشان کرد: ایراداتی به صندوق بیمه محصولات وارد است. این صندوق، غرامت را پرداخت میکند ولی فرایند ارزیابی و برآورد خسارت به دلیل اینکه به روش سنتی است، طولانی شده و پرداخت نیز اندکی طول میکشد، در حالی که چنین موضوعی در روش علم روز وجود ندارد.
وی در خصوص وضعیت تامین آب کشاورزی در استان نیز تشریح کرد: سازمان آب منطقهای، ۴۰ درصد از سهم آب کشاورزی برای کشاورزان استان را کاهش داده است و در این راستا مثلا به جای اینکه مصرف آب این بخش از یک میلیارد مترمکعب به ۶۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است. علی رغم این کاهش در تخصیص آب نیز افزایش عملکرد تولید در استان داشتیم که حاصل ترویج و افزایش ضریب نفوذدانش این بخش است.
وی با بیان اینکه ۶۵ درصد از اراضی استان که قابلیت اجرای آبیاری تحت فشار دارند، مجهز به سیستمهای نوین آبیاری هستن، افزود: حدود ۱۲۰۰ هکتار گلخانه در استان در دست اجرا است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی در خصوص وضعیت شهرکهای کشاورزی استان نیز گفت: شرکت شهرکهای کشاورزی استان دارای مقام اول کشوری در حوزه تامین زیرساختهای کشاورزی است و فعالیتهای خوبی در شهرستانهای مختلف انجام داده است و تنها مشکل این شهرکها نیز محدودیت منابع آبی است.
نظرات